Smażone plantany

Smażone plantany

Plantany, czyli banany warzywne wyglądają jak przerośnięte banany. Są dużo większe od zwykłych bananów i nie nadają się do jedzenia na surowo. Najsmaczniejsze są mocno dojrzałe. Wyglądają wówczas jak mocno przejrzałe banany. Ich skórka będzie wówczas żółta, z plamami brązowymi/ czarnymi. Im ciemniejsza skórka, tym plantan jest bardziej słodki. (Zwykły banan o takim wyglądzie nadawałby się prawie do wyrzucenia lub szybkiego przetworzenia chociażby na koktajl). Tak dojrzałe plantany mają żółto- pomarańczowy miąższ.
Banany warzywne są trudno dostępne. Jeśli jednak uda się Wam je dostać to polecam kupić właśnie  mocno dojrzałe. Można kupić również zielone i pozostawić je w kuchni, aż dojrzeją.
Poniżej proponuję szybką i prostą przystawkę/ przegryzkę z tych bananów. Smażone na głębokim oleju plasterki przypominają frytki, ale w przeciwieństwie do nich są słodkie w smaku. Można podawać je z dipem z serka, creme fraiche lub gęstą, kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • banany warzywne
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1 cm.
  2. Olej rozgrzać w garnku. Plasterki bananów smażyć do zarumienienia w głębokim oleju (jak frytki). Gotowe wyciągać i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Posolić.
  3. Podawać na ciepło lub zimno. (Lepsze są na ciepło).
 

Kuchnia:

Latynoamerykańska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski