Tosty francuskie na słono

Tosty francuskie na słono w najprostszej wersji to kromki chleba, najczęściej czerstwego, namoczone z mleku z jajkiem, usmażone na złoty kolor i posypane solą. W bogatszej wersji można przełożyć dwie kromki np. serem żółtym, wędliną, pomidorem itp.

Składniki:

  • kromki chleba tostowego, pszennego, bułki lub bułki paryskiej
  • 2 jajka
  • 80ml mleka
  • olej do smażenia
  • sól

Dodatki:

  • ser żółty, wędlina, pomidor, szczypiorek, zielona cebulka

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim talerzu rozkłócić jajka z mlekiem.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to na jedną kromkę należy nałożyć wybrane nadzienie np. plasterek sera żółtego, szynki, pomidora, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim plasterkiem sera i drugą kromką. Całość lekko docisnąć. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
  4. Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  5. Posypać solą i podawać najlepiej na ciepło.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Tosty francuskie na słono Tosty francuskie na słono Tosty francuskie na słono