Arbuzowy rekin

Kiedy tylko zobaczyłam tego rekina, wiedziałam, że go zrobię, gdy tylko pojawią się arbuzy w sklepie. Uwielbiam arbuza, a moje dzieci mają to po mamie ;) Byłam pewna, że arbuz o takim kształcie sprawi im wielką radość. Oczywiście były zachwycone. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole i do tego jest smaczną i zdrową przekąską.

Podobnego rekina można zrobić również z melona ☺

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 2 Toffifee (ewentualnie: 2 czarne oliwki, winogron, pianki marshmallows lub inna dekoracja jako oczy)
  • 3- 4 wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ po skosie. Odłożyć na bok.

2

  1. Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10 cm i na szerokość ok. 5- 8 cm. (Wielkość paszczy proszę dopasować indywidualnie do wielkości arbuza). Wycięty kawałek odłożyć na bok.

3

  1. Wyciągnąć miąższ ze środka (przy pomocy noża i łyżki) i pokroić go na kawałki. Kawałki arbuza odłożyć na bok.

4

  1. Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 2 cm.
  2. W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty.

5

  1. Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć pralinkę Toffifee, przymocowaną na wykałaczce.
  2. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie.

6

  1. Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Arbuzowy rekin Arbuzowy rekin Arbuzowy rekin

Powiązane przepisy