Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kwiaty cukinii w tempurze

Pyszna, wykwintna i chrupiąca przekąska. Należy podawać ją na ciepło, od razu po usmażeniu. Jest wówczas chrupiąca na zewnątrz, a w środku delikatna. Polecam podawać z sałatą i świeżym pieczywem np. focaccią.

Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.

Składniki:

  • ok. 15 kwiatów cukinii

Ciasto naleśnikowe:

  • 80g mąki pszennej
  • 170ml gazowanej wody mineralnej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
  2. Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
  3. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Wlewać wodę i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajko i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem. Ciasto nie powinno być gęste).
  4. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju.
  5. Kwiaty zanurzać w cieście i od razu układać na patelni. Smażyć z obu stron przez parę minut.
  6. Wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać od razu.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Kwiaty cukinii w tempurze Kwiaty cukinii w tempurze

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony