
Pikantna przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożone jest serkiem kremowym i wędzonym łososiem. Proste, a jakże smaczne.
Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- ok. 100g serka kremowego typu Philadelphia
- ok. 150g łososia wędzonego
- posiekane świeże lub mrożone zioła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.

- Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym i posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć plasterki łososia. Przykryć drugim, wyciętym kołem.



- Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.

- Każdy promień skręcić 2 lub 3- krotnie.


- Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować serkiem, posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć łososia. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).
|  | Czas: | Czas przygotowania:
					
				 Czas pieczenia:
					
				 Całkowity czas przygotowania:
					
				 | 
|  | Trudność: | łatwe | 
|  | Koszt: | niski | 
 
 
 
				 12 Komentarzy
 12 Komentarzy