Sałatka brokułowa

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 1 brokuł (może być mrożony)
  • 4 jaja
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 150g gotowanej szynki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 150 g sera typu Feta
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki brokułu lekko obgotować w osolonej wodzie.
  2. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.
  3. Pomidorki dokładnie umyć i każdy przekroić na pół.
  4. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  7. Ser feta pokroić w kostkę.
  8. Przygotować sos.  Majonez, jogurt i przeciśnięty przez prasę czosnek dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  9. W dużym półmisku warstwowo ułożyć warzywa: najpierw różyczki brokułu, jajka, kukurydza, następnie szynka, cebula, pomidory koktajlowe, ser feta.
  10. Całość polać sosem.

Smacznego.

Sałatka brokułowa