Sałatka ze śledzi zielonych

Sałatka ze śledzi zielonych

Zielone śledzie w nietypowym, słodko- kwaśnym sosie. Polecam szczególnie na Boże Narodzenie.

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 1kg zielonych śledzi
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 cebule pokrojone w talarki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
  • 1 słoiczek ketchupu (200g)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki (oprócz śledzi) wymieszać i gotować 10 minut. Dodać pokrojone w kawałki śledzie i gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Sałatka ze śledzi zielonych