Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Lekka sałatka z sałaty zielonej, pomidorków koktajlowych, papryki, rzodkiewki, jajek oraz sera mozzarella, posypana chrupiącym boczkiem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • sałata np. lodowa
  • 3 jajka
  • ok. 150g sera mozzarella w małych kuleczkach
  • 4 rzodkiewki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • papryka
  • 50g boczku
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 6 łyżeczek octu winnego
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w łódki.
  2. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.
  3. Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na kawałki.
  4. Rzodkiewki umyć i pokroić.
  5. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę lub paski.
  6. Musztardę, ocet, olej, sól, pieprz i cukier wymieszać.
  7. Sałatę, jajka, rzodkiewki, paprykę, pomidory i mozzarellę wymieszać. Sałatkę ułożyć na dużym talerzu lub w misce, posypać boczkiem i polać sosem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Sałatka wiosenna