Sałatka warzywna na ciepło

Bogata, kolorowa i smaczna sałatka przygotowana na ciepło. Może być serwowana, jako ciepła przystawka lub też stanowić samodzielne, lekkie danie. Pyszna z czosnkowymi grzankami tostowymi.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe, młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g sera feta
  • ok. 50 g czarnych lub zielonych oliwek
  • trochę soku cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Grzanki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dressing:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne i opłukać. Cukinie i bakłażana umyć.
  2. Paprykę pokroić w grube kawałki.
  3. Cukinie pokroić w słupki.
  4. Bakłażana pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki.
  5. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy i podsmażyć paprykę. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni przysmażyć cukinie. (Jeśli będzie potrzeba dodać trochę oliwy). Przełożyć do miski. Następnie obsmażyć bakłażana na ok. 4 łyżkach oliwy. Dodać do miski i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na 2 łyżkach oliwy.
  7. Fetę pokroić w kostkę.
  8. Cebulę i fetę dodać do usmażonych warzyw.
  9. Przygotować grzanki: Odkroić skórki z chleba tostowego i kromki pokroić w kostkę.
  10. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku.
  11. Łyżkę oliwy rozgrzać. Dodać pokrojony chleb z czosnkiem i usmażyć grzanki.
  12. Oliwki przekroić na pół i dodać do miski z warzywami.
  13. Przygotować dressing: Musztardę wymieszać w miseczce z octem i łyżką oliwy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  14. Przygotowanym sosem polać warzywa z fetą. Podzielić na porcje i posypać grzankami.

Źródło: Zmodyfikowany przepis ze strony: www.bildderfrau.de

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka warzywna na ciepło