Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

01

Bardzo dobra sałatka, super jako przystawka. Szczególnie pasuje mi tutaj rukola, ale oczywiście można użyć dowolnej zielonej sałaty. W połączeniu z mango i smażonym w orzechach serem Feta jest naprawdę smaczna.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • zielona sałata (u mnie rukola)
  • ok. 200g twardego sera Feta
  • 1 dojrzałe mango
  • ok. 50g zmielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 jajko
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek (lub olej)
  • sos sałatkowy np. z Knorra (lub dowolne zioła)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na czterech talerzach.
  2. Mango umyć, obrać, pokroić w paski i ułożyć na sałacie.
  3. Ser Feta pokroić w grubą kostkę.
  4. Jajko rozkłócić na talerzu. Ser obtoczyć dokładnie w jajku i kolejno w orzechach. Czynność tą powtórzyć. (Ser musi być dokładnie obtoczony w orzechach, aby nie rozpłynął się podczas smażenia).
  5. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim kostki sera.
  6. Kostki serowe ułożyć na sałacie.
  7. Sos sałatkowy wymieszać z oliwą i octem (doprawić do smaku). Sosem polać sałatkę.

Smacznego Smile.

 02

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Przy tej sałatce na pewno nie wyjdzie Ci papka ;-) Układasz sałatę, mango i usmażony ser, na to sos i gotowe :) Co do roztopienia się sera, to Cię pocieszę, że mi się właśnie rozpuścił, jak smażyłam go pierwszy raz. Dlatego specjalnie napisałam, żeby podwójnie panierować i najlepiej jest przygotować starannie kostkę po kostce i wtedy wszystko się uda. A i taki rozpuszczony ser z orzechami był pyszny :P

  • Gość - Sokomaniak.pl

    Wygląda super. Szkoda, że jak ja robię jakąś sałatkę to mi zawsze wygodzi chaotyczna papka. I znając moje szczęście feta by mi się pięknie rozlała na patelni tworząc artystyczny skrzep spalonego białka i orzechów.

    PS. Te kody obrazkowe na Twoim blogu to niezła zagadka. Musiałem kilka odświeżyć by w końcu trafić na taki który rozpoznałem poprawnie ;)

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony