Sałatka śledziowa ze smażonymi jabłkami

Sałatka śledziowa ze smażonymi jabłkami

Sałatka o łagodnym i prostym smaku. Lekka słodycz jabłek dobrze komponuje się z intensywnym smakiem ryby i cebuli. Niewyszukane danie, a zarazem ciekawa kompozycja smakowa.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
  • 3 jabłka
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe pokroić w kostkę.
  2. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć, aż jabłka będą miękkie, ale będą jeszcze utrzymywać kształt. (Można również smażyć dłużej, aż powstanie mus jabłkowy). Jabłka wymieszać z solą, pieprzem i cebulką.
  4. Układać w szklankach lub pucharkach warstwami: śledzie, jabłka i ponownie śledzie i jabłka.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Sałatka śledziowa ze smażonymi jabłkami