Meksykańska sałatka warstwowa

Bardzo fajna sałatka i bardzo bogata. Znajdziecie w niej wszystko. Zarówno świeże warzywa jak i mięso oraz chipsy, które świetnie pasują do tej sałatki. Sałatki wychodzi sporo. Super na party ;-)

Składniki:

  • 1 sałata zielona
  • 1 paczka chipsów Tortilla (serowe,  paprykowe lub chili)
  • 3- 4 pomidory
  • ok. 300g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • fasola czerwona konserwowa
  • kukurydza konserwowa
  • 200g startego sera żółtego
  • 500ml jogurtu naturalnego, gęstego
  • ok. 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, poszatkować i przysmażyć z mięsem mielonym na małej ilości oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przysmażyć na 1 łyżce oleju.
  3. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
  4. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski, najlepiej szklanej.
  5. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Kolejno wyłożyć ostudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę.
  7. Jogurt, majonez, sól i pieprz wymieszać. Wylać na sałatkę. Posypać serem żółtym. Górę posypać pokruszonymi chipsami.

Meksykańska sałatka warstwowa

Meksykańska sałatka warstwowa