Sałatka ziemniaczano- śledziowa

Sałatka ziemniaczano- śledziowa

Pożywna sałatka z matjasów, ziemniaków i buraków. Może być sałatką świąteczną lub sycącą kolacją.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
  • 4 jajka
  • 2 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 3 ogórki konserwowe
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek

Sos:

  • 7 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotować w łupinach, pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. (Jeśli ziemniaki rozpadają się lepiej pokroić je w kostkę).
  3. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Ogórki pokroić w kostkę.
  5. Płaty śledziowe osuszyć dobrze na ręczniku papierowym i pokroić w szerz w paski.
  6. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
  7. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  8. Ziemniaki, jajka, ogórki i majtasy wymieszać z sosem.
  9. W miseczkach lub pucharkach rozłożyć 2/3 startych buraków. Na buraki wyłożyć sałatkę z sosem, na górę resztę buraków i cebulkę.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Sałatka ziemniaczano- śledziowa Sałatka ziemniaczano- śledziowa