Sałatka ziemniaczana z awokado i tuńczykiem

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 5 większych ziemniaków
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 awokado
  • zielona cebulka (dymka)
  • 50ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 50ml majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki lub kostkę.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  3. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  4. Awokado obrać i pokroić w kostkę.
  5. Ziemniaki, awokado, tuńczyka i cebulkę przełożyć do miski. Dodać jogurt wymieszany z majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać delikatnie.
  6. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Sałatka ziemniaczana z awokado i tuńczykiem

Sałatka ziemniaczana z awokado i tuńczykiem