01

Prosta, ale interesująca w smaku sałatka z kuchni bułgarsko/bałkańskiej, przygotowana z czerwonej grillowanej (lub pieczonej) papryki. Sałatka powinna być przygotowana z dodatkiem sera szopskiego, ale jeśli jest on nieosiągalny lub bardziej preferujecie fetę, możecie ją spokojnie użyć. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję Rafałowi. Trzymałam się przepisu, ale osobiście dodałabym jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę.

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 500g papryki czerwonej (najlepiej długiej)
  • parę oliwek (dowolnych)
  • ok. 100g sera szopskiego lub sera feta
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu (dałam balsamiczny)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Papryki ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka).
  2. Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę. Papryki przeciąć na pół i usunąć pestki. Kolejno pokroić w paski o szerokości ok. 0,5 – 1cm.
  3. Papryki rozłożyć na talerzach, pasek koło paska.
  4. Oliwki pokroić drobno. Rozłożyć na papryce.
  5. Ser pokroić w małą kostkę i posypać z góry.
  6. Całość skropić oliwą i octem.

Uwaga: Ja wymieszałam wszystkie składniki w misce, doprawiłam solą i wstawiłam na parę godzin do lodówki.

02