Zapiekanka z chipsów tortilla

Szybka do przygotowania przekąska np. na imprezę. Chipsy zapiekamy z szynką, kukurydzą, czerwoną fasolą, papryką i serem żółtym. Przekąska ekspresowa. Układamy tylko wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi.
Zapiekankę można podawać samą, z sosem Taco lub innym, dowolnym dipem.

Składniki na ok. 4- 6 porcji:

  • 1 paczka chipsów Tortilla (paprykowe lub chili, ok. 200g)
  • ok. 100g szynki parmeńskiej
  • ½ puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 papryki grillowane bez skóry (mogą być ze słoika)
  • 150g startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Garść chipsów pokruszyć na drobno. Odłożyć na bok.
  2. Resztę chipsów wsypać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich plasterki szynki.
  3. Kukurydzę i fasolę odsączyć dobrze na sitku.
  4. Papryki dobrze odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na szynce. Posypać kukurydzą, fasolą, na końcu serem żółtym i pokruszonymi kawałkami tortilli.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., aż ser się rozpuści.
zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek

Czas pieczenia:

około 15 min.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4- 6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Zapiekanka z chipsów tortilla

Zapiekanka z chipsow tortilla

Zapiekanka z chipsow tortilla