Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sałatka żydowska

Podstawowymi składnikami tej sałatki są ziemniaki, jajka i cebula.

Przygotowując tę sałatkę warto jest zwrócić uwagę na jakość ziemniaków. Nie powinny być one sypkie po ugotowaniu, aby dało się je bez problemu pokroić w kostkę.

Sałatka pasuje do mięsa, wędliny, jak również śledzi. Można ją jeść także samą z pieczywem.

Od lat robię tę sałatkę zamieniając zwykłą cebulę na młodą, zieloną cebulkę. Polecam spróbować. Zielona cebulka jest zdecydowane delikatniejsza i według mnie sałatka z jej dodatkiem smakuje lepiej. Poza tym taka wersja jest wizualnie atrakcyjniejsza ;)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 cebula lub pęczek zielonej, młodej cebulki
  • sól, pieprz
  • ok. 300ml majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ciepłe obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Dobrze jest ziemniaki oziębić, wstawiając je na jakiś czas np. do lodówki, aby były twarde, dzięki czemu łatwiej będzie się je kroić i nie będą się rozpadać. Można ugotować ziemniaki wieczór wcześniej).
  2. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  3. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
  4. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić. (Jeśli używamy zwykłą cebulę, należy ją obrać i drobno posiekać).
  5. Ziemniaki, jajka i cebulę przełożyć do miski. Dodać tyle majonezu, aby składniki się połączyły, a sałatka nie była za sucha. (Ilość majonezu zależy od ziemniaków).
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 30min.

Sałatka żydowska

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony