Sałatka włoska

Sałatka włoska

Lekka, a zarazem sycąca sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, mozzarellą i oliwkami. Polecam szczególnie na kolację ze świeżym pieczywem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 125g sałaty (najlepiej mieszanej)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 140g po odcedzeniu z oleju)
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 125g mini mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć i osuszyć (ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki). Przełożyć do miski.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  3. Pomidory umyć i przekroić na pół.
  4. Oliwki pokroić na plasterki.
  5. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Sałatka włoska

Powiązane przepisy