Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sałatka z piersi z kaczki

Sałatka z piersi z kaczki

Sałatka, która może stanowić samodzielne danie. Jest sycąca, pożywna i soczysta. Pasuje na śniadanie, lekki obiad lub kolacje. Można zabrać ją również do pracy.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 pierś z kaczki
  • 2 ugotowane buraki
  • 3 brzoskwinie
  • 2 garści orzechów włoskich
  • ok. ½ główki sałaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • sól, pierz
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kaczki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę piersi kaczki i tłuszcz pod skórą naciąć ukośnie w kratkę. (Nacięcia należy robić ostrożnie, ostrym nożem, aby nie naciąć mięsa). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

2

  1. Pierś z kaczki położyć skórą do dołu na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 minut. Skóra z tłuszczem powinna nabrać brązowego koloru. Następnie mięso przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2- 3 minuty. (Uważać, aby nie uszkodzić mięsa przy obracaniu np. widelcem).

3

  1. Pierś przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 80°C (grzałka góra- dół), skórą do góry. Piec przez ok. 45- 50 minut.

4

  1. Upieczoną pierś wyciągnąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm. (Mięso powinno być lekko różowe w środku, miękkie i soczyste).
  2. Liście sałaty opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
  3. Buraki pokroić w cienkie plasterki, a następnie w półplasterki.
  4. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Następnie pokroić w grube plasterki.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę miodu, dodać brzoskwinie i orzechy. Podsmażyć przez parę minut, aż brzoskwinie zmiękną i będą dobrze oblepione miodem. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Do miski przełożyć liście sałaty, plasterki mięsa, półplasterki buraków, plasterki brzoskwiń z orzechami.
  8. Oliwę wymieszać z octem, łyżką miodu, solą i pieprzem. Sosem polać składniki w misce i wymieszać.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Sałatka z piersi z kaczki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony