Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado

Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado

Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka z roszponki, pieczarek, jajka, awokado, rzodkiewki i boczku, polana dressingiem pomarańczowym.

Składnik na ok. 4 porcje:

  • ok. 150g roszponki
  • 250g boczku wędzonego lub szynki w kostce
  • 3 jajka
  • 5 rzodkiewek
  • 250g pieczarek brązowych
  • 1 awokado

Dressing:

  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
  2. Boczek podsmażyć. Dodać oczyszczone pieczarki pokrojone na ćwiartki i podsmażyć, aż woda odparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
  4. Awokado obrać i pokroić na spore kawałki.
  5. Sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać z boczkiem, pieczarkami, rzodkiewką i awokado. Ułożyć na talerzach. Dodać jajka.
  6. Przygotować dressing. Wycisnąć sok z pomarańczy. Połączyć z oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i podawać.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado

Powiązane przepisy