Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sałatka ziemniaczana z kurkami

Sałatka ziemniaczana w stylu bawarskim, bez dodatku majonezu. Zamiast majonezu ziemniaki zalane są bulionem z dodatkiem octu i oleju. Sałatkę wzbogaca dodatek kurek i suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 600g ziemniaków
  • 100g boczku wędzonego
  • 200g kurek
  • 80ml bulionu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 garście natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plasterki.
  2. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu.
  3. Kurki oczyścić. (Artykuł o czyszczeniu kurek znajduje się: tutaj). Większe pokroić na kawałki, małe pozostawić całe. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Dodać kurki i smażyć na średniej mocy palnika, aż zmiękną.
  4. Suszone pomidory w oleju pokroić w paseczki.
  5. Bulion mocno podgrzać. Do gorącego dodać ocet, łyżkę oleju z suszonych pomidorów, szczyptę soli i pierzu.
  6. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać boczek, suszone pomidory i kurki. Zalać gorącym bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać delikatnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  7. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
 

Kuchnia:

Bawarska

Czas:

Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony