Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sałatka z awokado i szpinakiem

Sałatka z awokado i szpinakiem

...

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 8 plasterków boczku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki płynnego miody
  • 4-5 łyżek oleju
  • mała cebula
  • 300g młodego szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżek cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokroić w kostkę.
  2. Boczek przysmażyć na patelni bez oleju. Przełożyć na talerz.
  3. Na tej samej patelni zarumienić pokrojony w kostkę chleb.
  4. Ocet, 2 łyżki wody, sól, pieprz i miód wymieszać. Dodać olej i pokrojoną na drobną kostkę cebulę.
  5. Szpinak umyć i osuszyć. Ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki.
  6. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  7. Szpinak, awokado i sos delikatnie wymieszać.
  8. Posypać kostkami chleba i przyozdobić boczkiem.

Przepis pochodzi z gazety "Kochen & Genießen".

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Sałatka z awokado i szpinakiem

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony