Sos paprykowy

Paprykowy sos do mięs i wędlin. Pasuje na ciepło do schabu pokrojonego w plasterki i obsmażonego na patelni, do mięs z grilla, a także na zimno jako dip do chicken nuggetsów i wędlin.

Składniki na ok. 300ml sosu:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200ml bulionu (domowego lub instant rozpuszczonego w wodzie)
  • 1 łyżka octu (białego balsamicznego lub jabłkowego)
  • sól, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Czosnek posiekać.
  4. Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, ok. 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie i część płynu odparuje.
  5. Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku. (Jeśli lubicie ostrzejszy sos, możecie dodać jeszcze jedną łyżkę octu i 1 łyżkę cukru lub ksylitolu). Konsystencja sosu powinna być odpowiednia, gdyby sos był jednak za rzadki, należy go dalej gotować, aż zgęstnieje.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 300ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Sos paprykowy Sos paprykowy