Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sos holenderski

Przepis na pyszny sos holenderski. Ten klasyczny sos ma wielostronne zastosowanie. Pasuje super nie tylko do szparagów, ale również do innych warzyw, jajek, mięs i ryb.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić, zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Ściągnąć łyżką cedzakową biały nalot z masła.

02

  1. Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. (W tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Utrzeć jajka mikserem na jasną, puszystą masę).
  2. Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko "mrugała". (Należy ustawić moc palnika na niską, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Można również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodać masło. Jeśli jednak będziemy ubijać na małej mocy palnika, sos powinien wyjść idealny). Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Sos serwować od razu. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć.
 

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Sos holenderski Sos holenderski

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Grzegorz

    Jeśli sos się zważy przy dodawaniu masła (co zdarza się jeśli dodamy za dużo masła na raz) można go uratować dodając jedno żółtko więcej i ucierając mikserem przez krótki czas.

  • Gość - Aneta

    A masło ma byc gorace czy letnie gdy bedziemy dodawac je do żołtek?

  • Aneto, ciepłe. Podczas ubijania żółtek lekko przestygnie i takie należy od razu powoli dodawać.

  • Gość - Beatka

    ha, Sos holenderski najlepiej pasuje do tego, do czego smakuje. Podawać na gorąco do warzyw, jajek sadzonych, frytek, ryb, jednak najlepiej smakuje ze szparagami.

  • Gość - feliks

    Za moją Babcią i Mamą
    Nie z samych żółtek. W tej proporcji jedno jajko daję całe
    Zawsze sos kręcę na łaźni parowej, dodając też łyżeczkę mąki zwykłej albo ziemniaczanej (ale bardzo wolno i przed dodaniem masła) - Ważne by nie przekroczyć "dymienia sosu"
    Ostatnio robię też ten sos według rodzinnego przepisu na Varomie ale tam jest problem z czasem kręcenia po wstępnym zmiksowaniu. Tyle dobrze że można nastawić temperaturę.
    Ale nie przesadzajmy - wystarczy na zwykłej łaźni. Moja Babcia i Mama ubijały sos trzepaczką - i było. Wcale nie tak dużo roboty
    Ważne - sól, musztarda - tu nie podawana w przepisie - i nieco cukru.Do smaku

  • Gość - Anna

    Nie piszecie,że masło ma być ciepłe

  • Gość - Bronia

    Musze koniecznie wypróbować ten przepis

  • Gość - Lucyna

    sos wykonywalam wielokrotnie i zawsze wychodzi znakomicie, polecam zwlaszcza do ryb chociaz pasuje do wielu potraw i jest naprawde wykwintny....

  • Gość - Ela

    Sos wychodzi swietny..:))

Domowe-Wypieki.pl

English French German Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Marcinie, do miękkości ok. 40 minut lub dłużej, nawet do godziny, jeśli będą twa...
nie napisano ile gotować , przecież serca są od początku miękkie , więc ile min...
ulala genialny przepis łazanki robię zawsze kierując sie nim i sa pyszne !
Margarynę to sobie darujcie , szkoda zdrowia. Tylko masło extra. Boczek bym zasm...
Początek strony