Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

Smacznego Smile.

02

03

04

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Marek

    Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być za gęsty bo makaron wchłania sos. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.Można - dla smakoszy - dodać olej z papryczek peperoncini.Jeśli sos zrobiony jest wg przepisu to buon appetito.

  • Gość - AmerykanskiChef.pl

    Super przepis - parmazen powinien byc regianno a oliwa extra virgin (z pierwszego tloczenia)

  • Gość - Piotr

    Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem. Do tego butelka ZInfandela. Przepis wyśmienity na stałe wejdzie do użytku w naszej kuchni!

  • Gość - An IloraC

    Witam,
    Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
    Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
    Czekam na odpowiedź. :-)

    polecam migdały,w ostateczności orzechy włoskie :)

  • Gość - ppaakk

    Aha,,dziękuje za odpowiedź i nie mogę się doczekać wypróbowaniia pani przepisu:)

  • Gość - Joanna Niedobecka

    ppaakk możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak może trochę się różnić. W końcu orzechy mają różny smak, ale też będzie smaczne.
    Nie mieszam pesto z wodą z makaronu. Po prostu dodaję bezpośrednio do ciepłego makaronu.

  • Gość - ppaakk

    I jeszcze jedno pytanie:
    Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
    Czekam i dziękuję za odpowiedź=)

  • Gość - ppaakk

    Witam,
    Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
    Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
    Czekam na odpowiedź. :-)

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Iwonko możesz zalać oliwą i przechować w lodówce max. do miesiąca. Chcąc przechować pesto dłużej powinnaś je zamrozić.

  • Gość - Iwonka

    witam, czy jest możliwość żeby takie pesto zalać z góry oliwą i zostawić w słoiczku na zimę?

Pokaż więcej

Domowe-Wypieki.pl

English French German Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Pochodzę z wielkopolski pyzy jsda sie tam z mięsnymi sosami lub sosami owocowymi...
Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewn...
Świetny przepis na tradycyjne pierogi w weekend go wypróbuję - co prawda ciasto...
Ja początkowo też miałem obiekcje odnośnie masła, ale są potrawy, przy których g...
Bardzo serdecznie dziękuję za przepis. To moja pierwsza w życiu pizza. Jest supe...
Początek strony