Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

sos cebulowy

Pyszny sos cebulowy do mięsa, z karmelem i śmietaną. Sos jest delikatny, mocno kremowy i lekko słodki.

Składniki:

  • 2 cebule (ok. 250g)
  • 1  łyżka margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru
  • 250ml bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na margarynie lub maśle. Dodać bulion. Gotować na najmniejszym ogniu.
  2. Cukier skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
  3. Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sos można zmiksować blenderem na gładką masę.

Smacznego.

sos cebulowy

sos cebulowy

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony