Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sos cebulowy

Pyszny sos cebulowy do mięsa, z karmelem i śmietaną. Sos jest delikatny, mocno kremowy i lekko słodki.

Składniki:

  • 2 cebule (ok. 250g)
  • 1  łyżka margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru
  • 250ml bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na margarynie lub maśle. Dodać bulion. Gotować na najmniejszym ogniu.
  2. Cukier skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
  3. Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sos można zmiksować blenderem na gładką masę.

Smacznego.

sos cebulowy

sos cebulowy

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Domowe-Wypieki.pl

English French German Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Pochodzę z wielkopolski pyzy jsda sie tam z mięsnymi sosami lub sosami owocowymi...
Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewn...
Świetny przepis na tradycyjne pierogi w weekend go wypróbuję - co prawda ciasto...
Ja początkowo też miałem obiekcje odnośnie masła, ale są potrawy, przy których g...
Bardzo serdecznie dziękuję za przepis. To moja pierwsza w życiu pizza. Jest supe...
Początek strony