Zupa krem z brokułów

Składniki na 4 porcje:

  • 500g brokułów
  • cebula
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 500ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Łodygi obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły i wywar. Zagotować. Dalej gotować ok. 15- 20 minut pod przykryciem.
  3. Migdały zarumienić na patelni bez tłuszczu.
  4. Z zupy wyciągnąć parę różyczek brokułu do dekoracji. Całość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zupę rozlać do talerzy. Przyozdobić różyczkami brokułu i posypać migdałami.

Smacznego.

Zupa krem z brokułów