Zupa pomidorowa z serowymi kluseczkami

Zupa pomidorowa z serowymi kuleczkami

Zupa pomidorowa inaczej. Wykonuje się ją jak tradycyjną pomidorową, ale zamiast ryżu, czy makaronu dodajemy kluseczki z serka kremowego.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 2 litrów wywaru mięsnego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera i pietruszki
  • 1 mały por
  • ok. 200g koncentratu pomidorowego (do smaku, według uznania)
  • sól, pieprz, cukier
  • 50g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g serka kremowego
  • 1 jajko
  • 7-8 łyżek bułki tartej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Por umyć i pokroić białą część na półplasterki.
  4. Natkę pietruszki posiekać.
  5. Marchewkę, seler, pietruszkę i por ugotować na wywarze.
  6. Dodać przecier pomidorowy. Dodać słodką śmietanę. (Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku).
  7. Serek, jajko, bułkę tartą i trochę posiekanej natki pietruszki wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki i dodać je do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. (Masa jest rzadka i klejąca. Formować kuleczki mokrymi rękoma).
  8. Gotową zupę rozlać do talerzy i posypać resztą natki pietruszki.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: do 30 minut

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zupa pomidorowa z serowymi kluseczkami