Krem z ziemniaków i groszku zielonego

Szybka, zdrowa i pożywna kremowa zupa z ziemniaków i groszku zielonego. Podana z jajkiem na twardo i kleksem śmietany.

Składniki na ok. 2 litry (ok. 5 porcji):

  • 1,5 litra bulionu mięsnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dużych ziemniaków
  • 200 g mrożonego groszku zielonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany lub jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • trochę natki z pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  2. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w bulionie. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek i przesmażoną cebulę.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
  6. Zupę rozlać do talerzy. Na środku zrobić kleks ze śmietany, posypać kawałkami jajka i natką pietruszki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krem z ziemniaków i groszku zielonego