Zupa pomidorowa z piekarnika

Zupa pomidorowa z piekarnika

Zupa pomidorowa w wersji z piekarnika. Bardzo smaczna. Zupa jest dość gęsta. Do zupy nie jest potrzebny żaden dodatek typu ryż, czy makaron. Oczywiście można dodać, ale nie jest to konieczne. Ja dodaję jeszcze na końcu mięso z wywaru.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1kg pomidorów
  • 1 cebula
  • zielona cebulka (dymka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • trochę natki pietruszka
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i drobno poszatkować.
  4. Cebulkę dymkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  5. Pomidory, cebulę, czosnek i cebulkę dymkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę i wymieszać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  7. Dodać wywar i piec kolejne 25 minut. 
  8. Po tym czasie odlać ¼ zupy i odstawić na bok. Resztę zupy zmiksować blenderem na krem. Dodać odłożoną zupę. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i pietruszką.
Na podstawie przepisu z bloga: peginthejar

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski