Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Wiosenna zupa ze świeżym koperkiem i lanymi kluseczkami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 ½ litra wywaru mięsnego
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 125ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Kluski lane:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Wywar zagotować.
  2. Koperek umyć i drobno poszatkować.
  3. Jajka i 4 łyżki mąki wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto wlać cienkim strumieniem  do gotującego się wywaru.
  4. Dodać łyżkę masła i posiekany koperek.
  5. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i zagęścić nią zupę.
  6. Przyprawić solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa koperkowa

Powiązane przepisy