Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Wiosenna zupa ze świeżym koperkiem i lanymi kluseczkami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 ½ litra wywaru mięsnego
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 125ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Kluski lane:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Wywar zagotować.
  2. Koperek umyć i drobno poszatkować.
  3. Jajka i 4 łyżki mąki wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto wlać cienkim strumieniem  do gotującego się wywaru.
  4. Dodać łyżkę masła i posiekany koperek.
  5. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i zagęścić nią zupę.
  6. Przyprawić solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa koperkowa

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Darek

    Koperkowa to jedna z moich ulubionych zup... Podoba mi się pomysł z lanymi kluskami, zwłaszcza, że w Niemczech ziemniaki są drogie i średnio smaczne. Chyba, że ja na takie tutaj trafiam (Schleswig-Holstein). Koniecznie muszę spróbować!

  • Gość - Paula

    ale apetycznie wygląda! koperkowej nie jadłam od wieków!

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony