Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Wiosenna zupa ze świeżym koperkiem i lanymi kluseczkami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 ½ litra wywaru mięsnego
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 125ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Kluski lane:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Wywar zagotować.
  2. Koperek umyć i drobno poszatkować.
  3. Jajka i 4 łyżki mąki wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto wlać cienkim strumieniem  do gotującego się wywaru.
  4. Dodać łyżkę masła i posiekany koperek.
  5. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i zagęścić nią zupę.
  6. Przyprawić solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa koperkowa

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Darek

    Koperkowa to jedna z moich ulubionych zup... Podoba mi się pomysł z lanymi kluskami, zwłaszcza, że w Niemczech ziemniaki są drogie i średnio smaczne. Chyba, że ja na takie tutaj trafiam (Schleswig-Holstein). Koniecznie muszę spróbować!

  • Gość - Paula

    ale apetycznie wygląda! koperkowej nie jadłam od wieków!

Domowe-Wypieki.pl

English French German Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Pochodzę z wielkopolski pyzy jsda sie tam z mięsnymi sosami lub sosami owocowymi...
Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewn...
Świetny przepis na tradycyjne pierogi w weekend go wypróbuję - co prawda ciasto...
Ja początkowo też miałem obiekcje odnośnie masła, ale są potrawy, przy których g...
Bardzo serdecznie dziękuję za przepis. To moja pierwsza w życiu pizza. Jest supe...
Początek strony