Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

01

Uwielbiam tą zupę. Pora jesienna to okazja do jej zrobienia. Jest bardzo delikatna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia odmiany Hokkaido - to jest nieduża dynia, ciemno- pomarańczowa (taka do 1 kg, moja miała 800g)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (można dać również świeży imbir, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę śmietany (daję około 100ml)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, oczyścić z pestek  i pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  5. Zupę zmiksować na krem.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
  7. Dodać śmietanę. Można ją dodać pod koniec gotowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach.

Smacznego Smile.

02

dynia Hokkaido:

03

Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Oliwia

    Krem z dyni robilam pierwszy raz i wyszła bardzo smaczna, zupka bardzo syta :-)))

  • Gość - Agnieszka

    Przepis na prawde super!!! Po tym jak pewnego dnia sie zrazilam do kremu z dyni tak tym razem będę ją uwielbiac :lol: dodałam wiecej swiezego imbiru i zupka wyszła troszeczkę bardziej pikantna, jest bardziej wyrazista ale nadal pyszna! :lol:
    Polecam każdemu kto nie znalazł dla siebie jeszcze odpowiedniego przepisu na krem z dyni lub jeśli ktoś chce zaryzykować bo wcześniej nie próbował

  • Gość - Agnieszka

    Nie przepadałam nigdy za zupą dyniową, ale ostatnio moja mama zrobiła ją z tego przepisu i jest PRZEPYSZNA! Bije na głowę mój ulubiony krem z pomidorów. Bardzo dziękuję za nowe doświadczenia smakowe.

  • Gość - Atlanta

    W tym roku robiłam już 4 razy z tego przepisu. Polecam.

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Agato zwykłą dynię musisz obrać. Tylko Hokkaido można gotować ze skórką.

  • Gość - Agata

    Czy może być dynia zwykła? Czy taką dynię można pokroić też ze skórą, czy trzeba wyjąć tylko miąższ?

  • Gość - Joanna Niedobecka

    Annokuchareczko jedno i drugie będzie dobrze pasować.

  • Gość - anna wiertniczka

    Strasznie podoba mi się ten przepis! Polecasz bardziej dodać groszek ptysiowy czy grzanki? W ogóle uważam, że powinnaś wziąć udział na facebooku grypoodpornych! ten przepis idealnie się nadaje!

  • Gość - Magda

    Ja właśnie ugotowałam, wyszła genialna, dla złamania smaku dodałam mleczko kokosowe. Właśnie zajada się mój mąż, córka i koleżanka córki. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie, Magda

  • Gość - Gosia

    Dziękuję za przepis :) Zrobiłam niedawno zupę z tego przepisu, jednak z pewną modyfikacją: warzywa najpierw przesmażałam na maśle. Jest po prostu pyszna, w przyszłą sobotę urządzam kolację dla rodziny i właśnie tę zupę zamierzam podać:) Mam nadzieję, że lekko słodki i kwaskowy, świeży smak będzie miłym zaskoczeniem dla osób w starszym wieku. Dodam, że to moje pierwsze wariactwo kulinarne z użyciem dyni a przy okazji zrobiłam też placki ziemniaczane z dynią i marchewką :) Również pyszne, o wiele delikatniejsze niż z samych ziemniaków. Polecam.

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzien...
Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się ...
Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z s...
Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu,...
Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kal...
Początek strony