Barszcz czerwony czysty

Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 500g buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • majeranek
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
  2. Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
  3. Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Uwaga:

  • Polecam również przygotować barszcz na bulionie ugotowanym na kości wędzonej. Przygotowuje się go tak samo jak bulion wołowy.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Barszcz czerwony czysty Barszcz czerwony czysty