Bezglutenowy zakwas na żurek

Bezglutenowy zakwas na mące gryczanej można wykorzystać do przygotowania klasycznego żuru, przekształcając go na wersje bezglutenową. Może to być np. żurek wielkanocny lub postny żur wigilijny z grzybami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
  3. Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni.
  4. Przez kolejne 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
  5. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Powiązane przepisy