Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Kuchnia-Domowa. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Bakłażan marynowany po chińsku

Wstęp:

Bakłażan na ostro w oleju, z czarnym kminkiem i chili. Można podawać jako dodatek do dań na ciepło lub zimno, z zależności od okazji.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 5 łyżek oleju np. z orzeszków ziemnych lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki (czarnego kminku)
  • ½ łyżeczki rozgniecionych w moździerzu lub lekko zmielonych płatków chili
  • ½ łyżeczki soli

Opis przygotowania:

  1. Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w dość grubą kostkę. Posolić (dałam 1,5 łyżeczki soli) i pozostawić na pół godziny.
  2. Po pół godzinie wypłukać kawałki bakłażana i dobrze osuszyć.
  3. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać bakłażan i smażyć na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut, aż bakłażan zmięknie i się lekko przyrumieni. Odstawić na bok.
  4. W miseczce wymieszać rozgniecione płatki chili, pół łyżeczki soli i czarnuszkę.
  5. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Gorący olej wlać do miseczki z przyprawami. Wymieszać i połączyć z bakłażanem.
Klopsy po chińsku
Obiad w Mother India
 

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Początek strony