Klopsy po chińsku

Wstęp:

Miękkie kulki z mięsa mielonego w ciemnym sosie sojowym. Podawać z chińskim makaronem lub ryżem. Do dania pasuje bakłażan marynowany po chińsku.

Składniki:

  • Klopsy
    • 500g mięsa mielonego
    • 1 cebula szalotka
    • 2 ząbki czosnku
    • 3cm świeżego imbiru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
    • 1 nieduża bułka
    • trochę mleka
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych do smażenia
  • Sos sojowy
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 10 łyżek wody
    • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
    Dodatkowo:
    • ziarna sezamu do posypania (opcjonalnie

Opis przygotowania:

  1. Bułkę pokroić w kostkę i namoczyć mleku.
  2. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Imbir obrać i zetrzeć.
  4. Mięso mielone połączyć z jajkiem, odciśniętą bułkę, szalotką, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, imbirem, łyżeczką sosu sojowego, solą i pieprzem. Z masy uformować ok. 10- 12 kulek. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe przełożyć na talerz.
  5. Patelnię umyć. Rozgrzać łyżkę oleju. Osobno wymieszać wodę z sosem sojowym, skrobią, solą i pieprzem na jednolitą masę. Dodać do rozgrzanego oleju, szybko mieszając. (Sos powinien szybko zgęstnieć). Patelnię ściągnąć z pieca. Dodać klopsy i obtoczyć je w sosie.
  6. Podawać z makaronem lub ryżem. Można posypać ziarnami sezamu.
Bakłażan marynowany po chińsku
 

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony