Makaron szklany z mięsem mielonym i szpinakiem

Pikantne, jednogarnkowe danie z kuchni chińskiej przygotowane z makaronu szklanego, mięsa mielonego i szpinaku. Danie lubiane jest również przez dzieci, przy pominięciu imbiru i papryczki chili.

Składniki na ok. 3 duże porcje:

  • 200g makaronu szklanego
  • 400g mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 150g szpinaku mrożonego, porcjowanego (w kostkach lub kulkach)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (z orzeszków ziemnych lub rzepakowego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100ml bulionu drobiowego
  • 1 papryczka chili (zielona lub czerwona)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron szklany przygotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Imbir obrać ze skórki i drobno posiekać. Odstawić na bok.
  3. Papryczkę chili oczyścić z pestek i wewnętrznych błon. Pokroić drobno. Odstawić na bok.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Podczas smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany imbir. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
  5. Dodać zamrożony szpinak i na małej mocy palnika ogrzewać, aż szpinak się rozmrozi.
  6. Dalej smażąc dodać bulion, sos sojowy i papryczkę chili. Na końcu wmieszać gotowy makaron.
  7. Gotowe danie rozłożyć na talerzach.

Kuchnia:

Chińska

Czas:

Czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Makaron szklany z mięsem mielonym i szpinakiem