Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Pieczone buraki

Zamiast gotować buraki w wodzie, można upiec je w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowują swój smak i cenne witaminy. Buraki polecam piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można piec buraki również w folii aluminiowej. Osobiście preferuję naczynie żaroodporne, ponieważ czas przygotowania jest krótszy (nie trzeba owijać w folię) i bez folii zdrowiej.

Do pieczenia najlepiej wybierać buraki nieduże. Im mniejsze tym czas pieczenia krótszy.

Buraki w naczyniu żaroodpornym:

Składniki:

  • buraki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Buraki są gotowe, gdy wykałaczka (cienki nóż lub widelec) łatwo wchodzi w miąższ.
  3. Buraki pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać.

Buraki w folii aluminiowej:

Składniki:

  • buraki
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Buraki są gotowe, gdy wykałaczka (cienki nóż lub widelec) łatwo wchodzi w miąższ. (Można to sprawdzić przebijając folię. Nie trzeba jej odwijać).
  2. Buraki pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pieczone buraki

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Dziękuję za ten pomysł pieczenia buraków w naczyniu żaroodpornym.Wesołych Świąt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Witam czy z tak upieczonych buraków można zrobić barszcz na zbliżające się święta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Kasia · 1 lat temu
      Oczywiście że tak ,ale polecam zupę-krem z pieczonych buraczków☺

Polub nas na ...

Początek strony