Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Paluszki ziemniaczane

Paluszki ziemniaczane

Smaczne i proste danie jarskie lub przekąska na ciepło. Najsmaczniejsze z sosem pomidorowym lub keczupem.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1-2 szklanki mąki pszennej
  • pół puszki groszku (lub parę łyżek groszku i kukurydzy)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę ugotować z osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, albo pognieść tłuczkiem do ziemniaków. (Preferuję raczej tłuczek, aby pozostały kawałki ziemniaków). Przyprawić mocno solą i pieprzem.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku.
  3. Do ziemniaków dodać 1 jajko i mąkę. Zagnieść ciasto. (Ilość mąki zależy od ziemniaków). Kolejno dodać marchewkę, groszek i kukurydzę. Delikatnie wymieszać. (Jeśli ciasto byłoby za rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto ma mieć luźną konsystencję, ale taką, aby dało się z niego uformować paluszki).
  4. Uformować dowolnej wielkości paluszki (na zdjęciu o wielkości ok. 10cm x 4cm. Ręce najlepiej moczyć w wodzie, aby ciasto się mocno nie kleiło).
  5. Pozostałe dwa jajka rozkłócić w miseczce. Do drugiej miski nasypać bułkę tartą. Paluszki obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć od razu na głębokim oleju z obu stron.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Paluszki ziemniaczane Paluszki ziemniaczane

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

  1. Kajetan

Paluszki ziemniaczane wyszły bardzo dobre. Dla podkreślenia smaku warto dodać np. chili, ząbek czosnku lub inną przyprawę. Jedyną wadą jest to, że podczas smażenia bardzo chłoną olej, ale i temu można zaradzić - wystarczy po usmażeniu wyjąc je na...

Paluszki ziemniaczane wyszły bardzo dobre. Dla podkreślenia smaku warto dodać np. chili, ząbek czosnku lub inną przyprawę. Jedyną wadą jest to, że podczas smażenia bardzo chłoną olej, ale i temu można zaradzić - wystarczy po usmażeniu wyjąc je na ręcznik papierowy, który wchłonie większość tłuszczu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony