Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Papryki wypełnione są farszem mięsno- ryżowym z dodatkiem mozzarelli i sera żółtego. Efektownie podane danie obiadowe. Bardzo smaczne, sycące i pełne różnych smaków.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 8 średniej wielkości papryk
  • 125g ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 250g sera mozzarella
  • troszkę tartego sera żółtego (ok. 40g)
  • jajko
  • bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki bulionu (np. domowego z tego przepisu: "Bulion warzywny")
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Bułkę namoczyć w wodzie.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Ser mozzarella pokroić w kostkę.
  6. Bułkę odcisnąć. Dodać mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, ser mozzarella, ser żółty i ugotowany ryż. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
  7. Papryki umyć, wyciąć kapelusiki i wydrążyć w środku. Papryki napełnić przygotowaną masą mięsno- ryżową.

2

  1. Papryki włożyć do głębokiego garnka, podlać bulionem i dusić na małym ogniu ok. 50 minut pod przykryciem. W razie potrzeby podlać niewielką ilością bulionu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    RafałK · 2 lat temu
    Zrobiłem z nieco zmienionym przepisem, dodałem czosnku niedźwiedziego i nie obcinałem czepków a jedynie wyciąłem rdzeń wypełniłem go farszem dodałem parę pomidorków -kmiciców no miodzio !

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony