Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 500g polędwicy wieprzowej
- ok. 250g pieczarek
- 1- 2 pomidory
- ok. 200g sera mozzarella
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.
- Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.
- Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
- Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
- Ser mozzarella pokroić na plasterki.
- Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
- Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
- Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.