Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Zapiekane polędwiczki wieprzowe 

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 500g polędwicy wieprzowej
  • ok. 250g pieczarek
  • 1- 2 pomidory
  • ok. 200g sera mozzarella

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.
  2. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.  
  3. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
  4. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
  5. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  6. Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
  7. Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
  8. Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Smacznego.

 Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 1 lat temu
    Ten przepis to mistrzostwo swiata :), jest rewelacyjny! Robie go od dwoch lat, moi goscie kochaja to danie, podaje z ciepla bagietka czosnkowa. Jak mam duzo gosci i robie z podwojnej porcji chcac zaoszczedzic kupuje fileta z kurczaka zamiast poledzwiczek i tez smakuje rewelacyjnie :), a namiary na ten przepis podalam juz wielu znajomym i kazdy zachwycony. Dziekuje i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Gusiku[/b] biały ser (kulka) w zalewie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gusiek · 5 lat temu
    Mam pytanko: Dodajemy biały ser mozarella ten który używa się m.in. w sałatce z pomidorami czy ser żółty mozzarella który sprawdza się przy pizzach??Z góry dziękuję za odpowiedz:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] jedno i drugie pasuje ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Witam:)
    Zabieram się do tego dania:) a może mała podpowiedź z czym to zjeść? ziemniaczki? ryż? Dziękuję za podpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Naprawdę pyszne, robiłam dwukrotnie. Zamiast sosu sojowego (oszczędności) użyłam vegety w płynie. Danie pychotka, na stałe zagościło w mojej kuchni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Natalio[/b] w 180 stopniach, na grzałce góra/ dół piec ok. 5- 10 min, aż ser się rozpuści.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Mam pytanie, może głupie, ale w ilu stopniach piec te polędwiczki i mniej więcej ile czasu. Proszę o szybką odpowiedź, bo już się marynują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Sylwio[/b] kurki klasycznie robi się na maśle z cebulką. Tutaj też tak możesz zrobić. Zeszklij cebulę na maśle i następnie dodaj kurki. Smaż, aż będą dobre i woda wyparuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    Droga Joanno,
    Przygotowuję wykwintną kolację i jednym z dań mają być te smakowite polędwiczki. Chciałabym jednak uszlachetnić tą potrawę i zamiast pieczarek dodać kurki(mam zamrożone). Czy uważasz, że to dobry pomysł?Jak je najlepiej przygotować? Na marginesie dziękuję za inspiracje, które od Ciebie czerpię, szczególnie w dziedzinie wypieków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    foszka · 5 lat temu
    Zrobilam, pyszne, tylko nastepnym razem dam wiecej pomidorow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    foszka · 5 lat temu
    Sprobuje dzisiaj, tylko zamias mozarelli chce dac zolty ser.
    I bede zapiekac w takim samym naczyniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarosław · 6 lat temu
    Świetny przepis, właśnie jestem po jego spożyciu ,ja dodałem jeszcze na mozzarellę starty żółty ser gouda .PYCHOTKA

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony