Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zapiekane polędwiczki wieprzowe 

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 500g polędwicy wieprzowej
  • ok. 250g pieczarek
  • 1- 2 pomidory
  • ok. 200g sera mozzarella

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.
  2. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.  
  3. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
  4. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
  5. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  6. Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
  7. Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
  8. Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Smacznego.

 Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. magda

Ten przepis to mistrzostwo swiata , jest rewelacyjny! Robie go od dwoch lat, moi goscie kochaja to danie, podaje z ciepla bagietka czosnkowa. Jak mam duzo gosci i robie z podwojnej porcji chcac zaoszczedzic kupuje fileta z kurczaka zamiast...

Ten przepis to mistrzostwo swiata , jest rewelacyjny! Robie go od dwoch lat, moi goscie kochaja to danie, podaje z ciepla bagietka czosnkowa. Jak mam duzo gosci i robie z podwojnej porcji chcac zaoszczedzic kupuje fileta z kurczaka zamiast poledzwiczek i tez smakuje rewelacyjnie , a namiary na ten przepis podalam juz wielu znajomym i kazdy zachwycony. Dziekuje i polecam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Gusiku biały ser (kulka) w zalewie.

  Załączniki
 
  1. Gusiek

Mam pytanko: Dodajemy biały ser mozarella ten który używa się m.in. w sałatce z pomidorami czy ser żółty mozzarella który sprawdza się przy pizzach??Z góry dziękuję za odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Marto jedno i drugie pasuje ;-)

  Załączniki
 
  1. Marta

Witam
Zabieram się do tego dania a może mała podpowiedź z czym to zjeść? ziemniaczki? ryż? Dziękuję za podpowiedź

  Załączniki
 
  1. Natalia

Naprawdę pyszne, robiłam dwukrotnie. Zamiast sosu sojowego (oszczędności) użyłam vegety w płynie. Danie pychotka, na stałe zagościło w mojej kuchni

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Natalio w 180 stopniach, na grzałce góra/ dół piec ok. 5- 10 min, aż ser się rozpuści.

  Załączniki
 
  1. Natalia

Mam pytanie, może głupie, ale w ilu stopniach piec te polędwiczki i mniej więcej ile czasu. Proszę o szybką odpowiedź, bo już się marynują

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Sylwio kurki klasycznie robi się na maśle z cebulką. Tutaj też tak możesz zrobić. Zeszklij cebulę na maśle i następnie dodaj kurki. Smaż, aż będą dobre i woda wyparuje.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Droga Joanno,
Przygotowuję wykwintną kolację i jednym z dań mają być te smakowite polędwiczki. Chciałabym jednak uszlachetnić tą potrawę i zamiast pieczarek dodać kurki(mam zamrożone). Czy uważasz, że to dobry pomysł?Jak je najlepiej przygotować?...

Droga Joanno,
Przygotowuję wykwintną kolację i jednym z dań mają być te smakowite polędwiczki. Chciałabym jednak uszlachetnić tą potrawę i zamiast pieczarek dodać kurki(mam zamrożone). Czy uważasz, że to dobry pomysł?Jak je najlepiej przygotować? Na marginesie dziękuję za inspiracje, które od Ciebie czerpię, szczególnie w dziedzinie wypieków

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony