Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Gołąbki

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 szklanki ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 500ml wywaru najlepiej mięsnego
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
  2. Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
  4. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
  5. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.

Uwagi:

Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem do garnka z gorącą wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.   
Jeśli pozostaną niewykorzystane zblanszowane liście kapusty, można je wyłożyć na dno i górę naczynia żaroodpornego, wówczas liście gołąbków się nie przypieką.

Smacznego.

Gołąbki

Gołąbki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony