Gołąbki z mięsem i ryżem

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podane najlepiej z sosem pomidorowym. Najsmaczniejsze gołąbki, według nas i najdelikatniejsze są z kapusty włoskiej. Oczywiście, jeśli chcecie, można je przygotować również z białej kapusty. Można podawać je same z sosem lub dodatkowo z ziemniakami.

Składniki na ok. 15- 20 sztuk (w zależności od wielkości kapusty):

  • 1 główka kapusty włoskiej (lub białej)
  • 400 g ryżu (lub 2 szklanki)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Wyciąć nożem głąb z kapusty, wycinając stożek.
  2. Jeśli wybraliście kapustę włoską, to ona nie jest tak zwarta, jak kapusta biała i możecie delikatnie oddzielić pojedyncze liście. (Jeśli zewnętrzne liście są brzydkie, można je wyrzucić). Do dużego garnka nalać wodę i ją zagotować. Blanszować porcjami pojedyncze liście tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. (Wkładam po ok. 3 liście do wody i gotuję ok. 5 minut). Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jeśli wybraliście kapustę białą to należy ją całą włożyć do garnka z gotującą się wodą wyciętym otworem do dołu. Kapusta powinna pływać w wodzie, żeby można było ją obracać i wyciągać liście. (Jeśli jest za mało wody, to można zagotować wodę w czajniku i dolać). Gotować ok. 10 minut na średniej mocy palnika. Następnie odwrócić kapustę i gotować dalej kilka minut, aż widelcem będzie można oddzielać zewnętrzne liście. Te oddzielone liście nie wyciągać od razu tylko jeszcze chwilę gotować dalej z kapustą, aż będą szkliste i miękkie. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia. Tak gotować kapustę dalej i oddzielać liście. (Najmniejszych liści nie trzeba oddzielać. Tych małych nie zawijam).
  4. W tym czasie ryż ugotować w 1 litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać surowe mięso mielone i całość gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje, czyli straci kolor czerwony. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Odciąć zgrubienie z każdego liścia ostrym nożem.

2

  1. Na liście nakładać ryż z mięsem, w miejscu wyciętego zgrubienia. Następnie założyć boki liścia do środka i zwinąć ściśle w rulon.

3

  1. Gołąbki zawijać, aż do wyczerpania nadzienia.
  2. Dno garnka pokryć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi (np. małymi lub jeśli się jakieś porwały). Gołąbki ułożyć ściśle w garnku, złączeniem do dołu i podlać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować na średniej mocy palnika ok. 45- 60 minut, aż kapusta będzie miękka. (Gołąbki również można upiec w piekarniku. W tym celu dno formy żaroodpornej wyłożyć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi, ułożyć gołąbki, podlać gorącym bulionem, przykryć pokrywką i piec ok. 1- 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż kapusta będzie miękka.

4

  1. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.

Uwaga:

  • Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem (jak w przypadku białej kapusty) do garnka z gotującą się wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15- 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Gołąbki z mięsem i ryżem Gołąbki z mięsem i ryżemGołąbki z mięsem i ryżem

Powiązane przepisy