Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gołąbki

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 szklanki ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 500ml wywaru najlepiej mięsnego
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
  2. Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
  4. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
  5. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.

Uwagi:

Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem do garnka z gorącą wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.   
Jeśli pozostaną niewykorzystane zblanszowane liście kapusty, można je wyłożyć na dno i górę naczynia żaroodpornego, wówczas liście gołąbków się nie przypieką.

Smacznego.

Gołąbki

Gołąbki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Karolina

Mogłabym jeść na okrągło

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Basiu przygotuję niebawem i umieszczę na stronie ;-)

  Załączniki
 
  1. Basia

Powiedz jeszcze jak się robi sos.
Dziękuję

  Załączniki
 
  1. Stefania

Przepis OK. Ostatnio zamiast gotować kapustę, kladę na noc do zamrażalnika. Liście po rozmrożeniu bardzo fajnie się obierają i nic nie tracą ze swojej świerzości i smaku. Rwelacja.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony