Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Omlet z szynką i warzywami

Pomysł na sycące śniadanie, kolację lub lekki obiad. Do środka omletu można włożyć różne warzywa. Ja najczęściej robię taki, jak podaję poniżej, bo taki lubią najbardziej moje dzieci. Nie za dużo do środka i tylko z ulubionymi dodatkami ;)

Składniki na 1 omlet:

  • 2-3 jajka
  • 1- 2 plasterki szynki
  • 1 plasterek sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek korniszony
  • sól ziołowa, pieprz, oregano
  • ok. 3- 4 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pomidor (można najpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) i ogórek pokroić w plasterki.
  2. Jajka rozkłócić. Dodać przyprawy.
  3. Olej rozgrzać na patelni o średnicy ok. 28 cm. Wlać masę jajeczną i poruszając patelnią rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smażyć, aż omlet zacznie się ścinać i od spodu się przyrumieni. Następnie obrócić omlet na drugą stronę, najlepiej używając szerokiej łopatki. Ściągnąć na chwilkę patelnię z pieca. Na połówce omletu ułożyć szynkę, plasterki pomidora, ogórka i ser żółty. Przykryć drugą połówką, składając omlet na pół. Złożony omlet przysmażyć z obu stron.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

1

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Omlet z szynką i warzywami Omlet z szynką i warzywami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

  1. Martyna22

Wypróbowałam ten przepis i naprawdę polecam. Bardzo dobry omlet.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony