Pizza z szynką, papryką i kukurydzą

Smaczna, domowa pizza na drożdżowym spodzie, pokrytym szynką, kukurydzą, papryką konserwową i serem.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 175 ml lekko ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • ok. 100 g szynki
  • ok. 200 g sera żółtego typu Ementaler
  • ok. 80 g odsączonej kukurydzy konserwowej
  • kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
  • 2 papryki konserwowe (polecam grillowane bez skórki)
  • oregano, sól ziołowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: 50 ml lekko ciepłej wody wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Dodać resztę lekko ciepłej wody. Zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym na gładką masę.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
  4. W międzyczasie papryki osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski.
  5. Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy.
  6. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto.
  7. Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i solą ziołową. Rozłożyć paprykę, kukurydzę, plasterki lub kawałki szynki i posypać startym serem.

2

3

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8 jako przekąska, ok. 4 jako porcja obiadowa

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pizza z szynką, papryką i kukurydzą Pizza z szynką, papryką i kukurydzą

Powiązane przepisy