Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Pizza z anchois

Składniki:
Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 175ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 100g szynki
  • 50g anchois (sardeli)
  • 2 opakowania sera mozzarella (każde po 125g)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • sos pomidorowy
  • 2 papryki konserwowe (polecam grillowane bez skórki)
  • przyprawy: oregano, sól ziołowa

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z 50ml ciepłej wody. Dodać jedną łyżkę mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Zaczyn dodać do reszty mąki razem z solą i olejem. Dodać resztę lekko ciepłej wody. Wyrobić na gładką masę. (Jeśli ciasto będzie bardzo klejące dosypać jeszcze odrobinę mąki).
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
  4. Anchois odsączyć na ręczniku papierowym z zalewy. Posiekać drobno.
  5. Ser mozzarella odsączyć z wody i pokroić w plasterki.
  6. Papryki pokroić  w paski.
  7. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano, solą i anchois. Nałożyć szynkę (można pokroić ją w paseczki) i paprykę. Posypać kukurydzą. Nałożyć plasterki mozzarelli.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego.

Pizza z anchois

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony