Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pizza z anchois

Składniki:
Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 175ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 100g szynki
  • 50g anchois (sardeli)
  • 2 opakowania sera mozzarella (każde po 125g)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • sos pomidorowy
  • 2 papryki konserwowe (polecam grillowane bez skórki)
  • przyprawy: oregano, sól ziołowa

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z 50ml ciepłej wody. Dodać jedną łyżkę mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Zaczyn dodać do reszty mąki razem z solą i olejem. Dodać resztę lekko ciepłej wody. Wyrobić na gładką masę. (Jeśli ciasto będzie bardzo klejące dosypać jeszcze odrobinę mąki).
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
  4. Anchois odsączyć na ręczniku papierowym z zalewy. Posiekać drobno.
  5. Ser mozzarella odsączyć z wody i pokroić w plasterki.
  6. Papryki pokroić  w paski.
  7. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano, solą i anchois. Nałożyć szynkę (można pokroić ją w paseczki) i paprykę. Posypać kukurydzą. Nałożyć plasterki mozzarelli.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego.

Pizza z anchois

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony