Pizza z szynką, papryką i kukurydzą


Smaczna, domowa pizza na drożdżowym spodzie, pokrytym szynką, kukurydzą, papryką konserwową i serem.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 175 ml lekko ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki soli
Dodatki:
- ok. 100 g szynki
- ok. 200 g sera żółtego typu Ementaler
- ok. 80 g odsączonej kukurydzy konserwowej
- kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
- 2 papryki konserwowe (polecam grillowane bez skórki)
- oregano, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: 50 ml lekko ciepłej wody wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Dodać resztę lekko ciepłej wody. Zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym na gładką masę.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
- W międzyczasie papryki osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski.
- Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto.
- Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i solą ziołową. Rozłożyć paprykę, kukurydzę, plasterki lub kawałki szynki i posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 jako przekąska, ok. 4 jako porcja obiadowa |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!