Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Frykadelki w sosie pomidorowym z mozzarellą

Małe kulki z mięsa mielonego polane sosem pomidorowym i zapieczone z mozzarellą. Proponuję podawać je z ryżem.

Składniki na 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • sól, pieprz i zioła np. oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pomidory w puszce (ok. 850ml)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół
  • sól
  • 20ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie sera mozzarella (125g)

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Mięso mielone połączyć z jajkiem, odciśniętą bułkę, solą, pieprzem i ziołami. Z masy uformować małe kuleczki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać i poszatkować drobno.
  5. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać pomidory w puszce razem z sosem. Chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę. Sos zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
  6. Sosem zalać frykadelki.
  7. Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sosie.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Frykadelki w sosie pomidorowym z mozzarellą Frykadelki w sosie pomidorowym z mozzarellą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony