Tortilla z kurczakiem


Tortilla z kawałkami kurczaka, papryką i sosem pomidorowym. Całość zapieczona z serem żółtym. Szybkie i pyszne danie.
Składniki na 4 porcje:
- 4 placki tortilla
- 350g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- pomidory krojone w puszce (ok. 425ml)
- olej do smażenia
- 100g sera żółtego tartego
- 100g kwaśnej śmietany lub creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme Fraiche")
- só, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki.
- Czosnek obrać i drobno poszatkować.
- Paprykę pokroić w paski.
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Smażyć na oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Podczas smażenia dodać cebulę, czosnek i paprykę. Gdy mięso będzie już gotowe, dodać pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym. Chwilkę wszystko razem podsmażyć.
- Na każdy placek nałożyć nadzienie i zwinąć w rulon.
- Tortille przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować kwaśną śmietaną i posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, aż ser się roztopi.
![]() |
Kuchnia: |
Meksykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.