Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze świeżych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej i bazylii. Polana jest pysznym, kremowym sosem. Smaczne i pożywne danie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g szparagów
  • 500g ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 30g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 250ml wody ze szparagów
  • 125ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g parmezanu
  • 2 żółtka
  • cukier, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • trochę soku z cytryny
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
  3. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
  4. W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi.
  5. Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  7. Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć szparagi i całość polać sosem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 250°C.

Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Gratinierter-Spargel-italienische-Art.”

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki

Zapiekanka ze szparagami Zapiekanka ze szparagami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Zbyszek

Swietny przepis probowalem palce lizac

  Załączniki
 
  1. Jacek

A czy sos powinien wyjść bardzo gęsty czy wodnisty. Potrawa ok. Tylko sos wyszedł mi mało aromatyczny i praktycznie wodnisty

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jacek

Jacku sos jest dość gęsty. Daj następnym razem dobrze kopiatą łyżkę mąki i przypraw do smaku

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Aniu bez.

  Załączniki
 
  1. Ania

Czy piecze się pod przykryciem? czy bez?

  Załączniki
 
  1. Paulina

Wyglada pysznie, a czy tez tak smakuje przekonam sie za moment ...

Dla odmiany zamiast szynki, dalam chudziutki boczek w plasterkach, moze byc ciekawie ...

  Załączniki
 
  1. sandez

Uwielbiam szparagi

a ja uwwielbiam kaszanke

  Załączniki
 
  1. sandez

nigdy tego nie żarłem aż do ostatniego lata i teraz żyć bez nich nie mogę. ten przepis też na pewno powstał przez kogoś kto kocha żarcie "dobre" żarcie i kto kocha szparagi. Właśnie czuje ich wspaniały suptelny zapach dochodzący z kuchni. Spadam...

nigdy tego nie żarłem aż do ostatniego lata i teraz żyć bez nich nie mogę. ten przepis też na pewno powstał przez kogoś kto kocha żarcie "dobre" żarcie i kto kocha szparagi. Właśnie czuje ich wspaniały suptelny zapach dochodzący z kuchni. Spadam i pozdrawiam. GRATULUJE.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Majana

Wspaniale wygląda!
Kusząco i pysznie. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. wykrywacz smaku

ooo, sezon rozpoczęty!Piękne zdjęcia!

  Załączniki
 
  1. Kinga

Pieknie wygląda. To nieśmiertelne poącznia - szparagi zawijane w szynkę nalepiej surową suszoną. Zacznę te szaleństwa zaraz gdy pojawią się na targu zielone szpargi. Najczęściej robię z jajkiem - w róznych wersjach, czasem tez dodaję pieczone...

Pieknie wygląda. To nieśmiertelne poącznia - szparagi zawijane w szynkę nalepiej surową suszoną. Zacznę te szaleństwa zaraz gdy pojawią się na targu zielone szpargi. Najczęściej robię z jajkiem - w róznych wersjach, czasem tez dodaję pieczone kartofle. Twoja wersja bardzo smakowita. Pozdr. kinga

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony