Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy
Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze świeżych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej i bazylii. Polana jest pysznym, kremowym sosem. Smaczne i pożywne danie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g szparagów
  • 500g ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 30g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 250ml wody ze szparagów
  • 125ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g parmezanu
  • 2 żółtka
  • cukier, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • trochę soku z cytryny
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
  3. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
  4. W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi.
  5. Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  7. Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć szparagi i całość polać sosem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 250°C.

Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Gratinierter-Spargel-italienische-Art.”

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki

Zapiekanka ze szparagami Zapiekanka ze szparagami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zbyszek · 1 lat temu
    Swietny przepis probowalem palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 4 lat temu
    A czy sos powinien wyjść bardzo gęsty czy wodnisty. Potrawa ok. Tylko sos wyszedł mi mało aromatyczny i praktycznie wodnisty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Aniu[/b] bez.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Czy piecze się pod przykryciem? czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 7 lat temu
    Wyglada pysznie, a czy tez tak smakuje przekonam sie za moment ...
    Dla odmiany zamiast szynki, dalam chudziutki boczek w plasterkach, moze byc ciekawie ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandez · 7 lat temu
    [quote]Uwielbiam szparagi :)[/quote]
    a ja uwwielbiam kaszanke
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandez · 7 lat temu
    nigdy tego nie żarłem aż do ostatniego lata i teraz żyć bez nich nie mogę. ten przepis też na pewno powstał przez kogoś kto kocha żarcie "dobre" żarcie i kto kocha szparagi. Właśnie czuje ich wspaniały suptelny zapach dochodzący z kuchni. Spadam i pozdrawiam. GRATULUJE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Wspaniale wygląda!
    Kusząco i pysznie. Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wykrywacz smaku · 7 lat temu
    ooo, sezon rozpoczęty!Piękne zdjęcia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 7 lat temu
    Pieknie wygląda. To nieśmiertelne poącznia - szparagi zawijane w szynkę nalepiej surową suszoną. Zacznę te szaleństwa zaraz gdy pojawią się na targu zielone szpargi. Najczęściej robię z jajkiem - w róznych wersjach, czasem tez dodaję pieczone kartofle. Twoja wersja bardzo smakowita. Pozdr. kinga
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kulinarnefascynacje · 7 lat temu
    Uwielbiam szparagi

Polub nas na ...

Początek strony