Warzywa z patelni


Lekkie danie z samych smażonych warzyw. Podane z kleksem gęstej śmietany i posypane podsmażonym boczkiem.
Składniki na ok. 2 porcje:
- ok. 400 g ziemniaków (najlepiej twardych o małej zawartości skrobi, czyli typu A)
- 2 papryki np. czerwona i żółta
- 1 cukinia
- 100 g boczku
- 100 g gęstej, słodkiej śmietany, jogurtu greckiego, serka kremowego lub gęstej kwaśnej śmietany
- ok. 4 łyżek oleju
- 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni bez oleju. Odstawić na bok.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w łódki. Smażyć na średniej mocy palnika na 4 łyżkach oleju ok. 15- 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą prawie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu przełożyć na talerz, pozostawiając olej na patelni i odstawić na chwilę na bok.
- Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż i pokroić na półplasterki.
- Papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę lub w paski.
- Na tłuszczu, na którym smażyły się ziemniaki smażyć cukinię i papryki przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa trochę zmiękną i się zeszklą. Dodać ziemniaki i bulion. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Warzywa rozłożyć na talerze. Podawać z kleksem śmietany. Posypać boczkiem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.