Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Lekkie danie z samych smażonych warzyw. Podane z kleksem śmietany creme fraiche i posypane boczkiem. Creme fraiche można przygotować w domu według tego przepisu: Creme fraiche.

Składniki na 2 porcje:

  • 400g ziemniaków
  • 2 papryki np. czerwona i żółta
  • 1 cukinia
  • 100g boczku
  • 100g creme fraiche
  • sól, pieprz
  • 7 łyżek oleju
  • 100ml wywaru warzywnego lub mięsnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w łódki. Smażyć na 4 łyżkach oleju ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawić na bok.
  2. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić na półplasterki.
  3. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę lub w plasterki.
  4. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  5. Na 3 łyżkach oleju smażyć cukinię i papryki przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać wywar. Dodać ziemniaki. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Creme fraiche dodać do warzyw i wymieszać lub wyłożyć warzywa na talerz i zrobić kleks z creme fraiche. Wierzch posypać boczkiem.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Warzywa z patelni

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Marlen

    Crème fraîche (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu.

    Crème fraîche można używać do gotowania, ponieważ dzięki wysokiej zwartość tłuszczu się nie warzy. Gęstość sprawia, że jest dobrą bazą do dipów. Często podaje się ją też ze świeżymi owocami ze względu na delikatny smak.

    Crème fraîche nie nadaje się do ubijania.

    Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki.

  • Zaczęłam unikać przepisów z creme fraiche dlatego, że nie wiem jaki jest odpowiednik tej śmietany w Polsce. W Niemczech jest wszędzie dostepna, a w Polsce są tak różne śmietany, że na prawdę nie wiem, która ma taką konsystencję jak creme fraiche. Wydaje mi się, że ta gęsta 30%, ale nie jestem pewna. Jeśli w Belgii creme fraiche jest płynna to już w ogóle sprawa się komplikuje :-?

  • kromisia

    No wlasnie, z tym jest roznie. Po polska smietane ( jesli uzywam, a robie to od wielkiego dzwonu )pedze do polskiego sklepiku na rogu. Wtedy wiem, ze nie rypne sie z polskim daniem.
    A crème fraiche w Belgii jest plynny, prawie jak mleko. Tutaj dodaje sie go do zup jak u nas w PL gesta smietane.
    Dlatego nie rozumiem dlaczego Pani Marta tak sie unosi.

  • Z przyjemnością cieszyłabym się jakbyś byłą wstanie wytłumaczyć jaka śmietana polska jest odpowiednikiem creme fraiche. Creme fraiche (przymajniej ta niemiecka) jest specyficzną, gęstą, tłustą śmietaną. Nie mogę napisać tylko "śmietana" bo śmietany w Polsce są różńe i to pod względem tłuszczu, jak i konsystencji.

  • Marta

    Na litość boską... przecież "creme fraiche" to zwykła śmietana. Nie można napisać po polsku? A może coś niewłaściwego jest w słowie śmietana?

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony