Pizza ze szparagami


Pizza ze szparagami
Dwie okrągłe pizze z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serem feta. Pizza nietypowa, smaczna, lekko słona. Do wypróbowania w sezonie szparagowym ;)
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- ok. 400g zielonych szparagów
- 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche") lub śmietankowego serka kanapkowego
- 125g sera feta
- 200g szynki parmeńskiej
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
- Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).
- Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: do
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.