Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy
Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami

Dwie okrągłe pizze z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serem feta. Pizza nietypowa, smaczna, lekko słona. Do wypróbowania w sezonie szparagowym ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 400g zielonych szparagów
  • 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche") lub śmietankowego serka kanapkowego
  • 125g sera feta
  • 200g szynki parmeńskiej
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  4. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
  5. Ser feta pokroić w kostkę.
  6. Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
  7. Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).

2

  1. Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: do
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki

Pizza ze szparagami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 1 lat temu
    i smakuje super Dzieki Asiu za ten pomysł. Dzisiaj wlasnie zrobilam, rodzina byla zachwycona. Pizza ma bardzo ciekawy smak, lekko slona od fety i wedzonej szynki, szparagi chrupiące. Po prostu super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 1 lat temu
    bardzo smakowita pizza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 7 lat temu
    [b]Basiu[/b] creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Myślę, że w większym sklepie nie powinno być problemu z jej dostępnością.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 7 lat temu
    Witam! Bardzo fajny pomysł na pizzę, chciałabym wypróbować,ale nie wiem co to creme fraiche(jakiś serek?), czy to jest w Polsce dostępne? Bardzo proszę o odpowiedź, będę wdzięczna. Pozdrawiam ciepło i gratuluję wspaniałych blogów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    piegusek1976 · 8 lat temu
    piekne zestawienie kolorystyczne na sam widok zgodniaam

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony